Monday, December 12, 2011

KARANGAN BERFORMAT CERAMAH

KARANGAN JENIS CERAMAH

 1. Sebagai penceramah, anda perlu membayangkan diri anda berucap di hadapan khalayak tertentu seperti rakan-rakan anda.
 2. Bahasa yang diucapkan semasa berceramah perlu sesuai dengan khalayak, sama ada masyarakat biasa ataupun yang berpendidikan tinggi.
 3. Pengucapan hendaklah tegas, jitu, padat, dan berkesan dengan menggunakan intonasi suara (turun naik ataupun tinggi rendah nada suara) bagi menarik perhatian khalayak.

FORMAT KARANGAN JENIS CERAMAH

 1. Biasanya ceramah didahului oleh kata-kata sambutan menurut protokol. Contohnya seperti Tuan Pengerusi majlis yang saya muliakan, Tuan Pengetua, tetamu kehormat, guru-guru, dan pelajar sekalian.
 2. Ada pula penceramah yang cenderung memberikan mukadimah terhadap satu-satu tajuk yang hendak diceramahkan seperti karangan model ini.
 3. Sesudah itu barulah penceramah berkenaan memberikan kata-kata sambutan dan memuliakan tetamu menurut protokol seperti di atas.
 4. Seelok-eloknya perinjakan daripada satu isi dengan isi berikutnya, diselitkan unsur sapaan seperti ‘hadirin yang saya muliakan’, ‘hadirin yang dihormati sekalian’, ‘tuan-tuan dan puan-puan sekalian’, dan sebagainya.
 5. Sebelum mengakhiri ceramah, penegasan isi perlu dibuat sebagai rangkuman supaya khalayak dapat memahami ceramah berkenaan melalui imbasan kembali.
 6. Ceramah diakhiri dengan kata-kata sambutan seperti yang terungkap dalam pembuka bicara disusuli dengan ucapan terima kasih kepada hadirin atas keprihatinan mereka mendengar ceramah dengan tekun.

CONTOH KARANGAN CERAMAH

Sejak kebelakangan ini perkhidmatan perubatan swasta berkembang dengan pesat. Anda sebagai Pegawai kanan di Kementerian Kesihatan dijemput memberi ceramah tentang kesan daripada perkembangan perkhidmatan tersebut. Tulis teks ceramah tersebut selengkapnya.

Pendahuluan

Kata alu-aluan

Penyataan tajuk

Isi-isi

Kesan baik

1. Membantu perkembangan ekonomi

2. Kualiti dan kecekapan perkhidmatan menjadi semakin baik

Kesan buruk

1. Kos rawatan yang tinggi

2. Perkhidmatan tidak menyeluruh.

Penutup

Kesan menyeluruh kepada masyarakat.

Jawapan penuh

Salam sejahtera saya ucapkan kepada yang saya muliakan, tuan pengerusi majlis, para jemputan dan hadirin yang dihormati sekalian. Tajuk ceramah yang akan saya sampaikan pada hari ini ialah kesan perkembangan perkhidmatan perubatan swasta.

Tuan-tuan dan puan-puan,

Perkembangan perkhidmatan perubatan swasta di Negara ini semakin pesat. Kepesatan ini adalah selaras dengan perkembangan yang di capai dalam sector sosioekonomi penduduk. Perkembangan pesat ini adalah untuk menampung keperluan perubatan Negara.

Hadirin sekalian,

Perkhidmatan perubatan swasta menekankan aspek kualiti dan kecekapan perkhidmatan yang diberikan. Oleh kerana setiap perkhidmatan yang dikenakan bayaran, maka aspek kualiti dijaga dengan baik bagi menjamin operasi perkhidmatan.

Tuan-tuan dan puan-puan yang dihormati,

Walaupun perkembangan perkhidmatan ini memberi kesan yang baik namun terdapat juga kesan buruk seperti perkhidmatan yang diberikan tidak terkawal. Seperti menjual ubatan secara haram.

Tuan-tuan dan puan-puan,

Pada dasarnya perkhidmatan yang disediakan ini adalah memberi manfaat kepada masyarakat. Sekiranya terdapat perkara yang tidak elok berlaku, tindakan tegas harus diambil supaya perkhidmatan perubatan ini mapu memberikan kesenangan kepada masyarakat.

Sekian sahaja ceramah saya pada kali ini. Terima kasih.

26 comments:

 1. bajet gila hg...HG X RETI BUAT X PAYAH LARH BUAT
  LANCAU

  ReplyDelete
  Replies
  1. Boleh buat lebih bagus ke?
   Atau kutuk je boleh?

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
 2. jgn bajet plese...menyampah aku .puihhhhhhhhh

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. Terima kasih sgt sgt. Sangat membantu

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 6. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 7. Serba sedikit memberikan idea mengenai teks ceramah. Terima kasih. ^^

  ReplyDelete